Відгуки випускників 2019 року магістерської програми з юдаїки в НаУКМА

Umanska

 

Випускниця Магістерської програми з юдаїки в НаУКМА Анна Уманська – про навчання на програмі:

Період навчання на магістерській програмі з юдаїки в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» залишив після себе чимало позитивних вражень.

Два роки магістеріуму передусім означали для мене можливість вивчати єврейські мови. Пані Ольга Яковлева зуміла просто та невимушено подати іврит, який на перший погляд видаєтся надскладним. Викладачка їдишу пані Тетяна Батанова давала нам читати класичні літературні тексти, знайомила з нюансами їдишської культури, музикою та фольклором.

Крім того, після першого року навчання на нас очікувала двотижнева архівно-музейно-бібліотечна практика в Києві і Львові, а також епіграфічна експедиція. Пані Таїса Сидорчук, яка керувала цією практикою, надала нам змогу побачити унікальні архівні матеріали, до яких зазвичай майже неможливо отримати доступ. Ми відвідали чимало київських і львівських установ, у яких зберігаються унікальні документи та музейні колекції з юдаїки і не лише. Під час епіграфічної експедиції нашій групі випала нагода опрацювати єврейський цвинтар у Бережанах. Беспосередньо перед від’їздом у експедицію ми прослухали вступний курс із єврейської епіграфіки. Для мене він був одним із найцікавіших. 

Маю відзначити, що моє захоплення юдаїкою почалося ще до вступу на програму. На бакалавраті я мала можливість прослухати курс пана Віталія Черноіваненка з історії Держави Ізраїль. Мабуть, це стало одним із поштовхів для обрання спеціалізації з єврейських студій. Упродовж двох років пан Віталій прочитав низку курсів, що крок за кроком відкривали нам ключові проблеми цієї галузі. І кожен прослуханий за роки навчання курс, і здобутий під час практики досвід залишили після себе не лише цінні знання та навички, а й приємні спогади. 

Усім, хто планує вступ на магістерську програму з юдаїки, варто враховувати, що на студентів чекає чимала кількість гостьових лекторів із провідних університетів світу. Також це є можливістю розширити коло своїх наукових зацікавлень, хоча й потребує витрат додаткового часу поза основними заняттями. Крім того, їм слід підготуватися до епіграфічної експедиції, яка, попри незаперечні переваги, потребує від студентів неабиякої цілеспрямованості. 

 

 

Chysnikov

 

Випускник Магістерської програми з юдаїки в НаУКМА Антон Чисніков – про навчання на програмі:

Більшість студентів нашої групи вступали на навчання, маючи попередню освіту не з історії. У зв’язку з цим хочу наголосити на вдалому поєднанні загальноісторичних дисциплін із курсами з єврейських студій. Особливо волів би відзначити курси «Єврейсько-християнські взаємини» Віталія Черноіваненка та «Історія Голокосту та антисемітизму» Сергія Гіріка

Вагомою перевагою магістерської програми з юдаїки в Києво-Могилянській академії є значна кількість гостьових лекторів із топових університетів Ізраїлю, США та Канади. Особливо цікавим для мене був міні-курс Зеева Ханіна про ізраїльське суспільство. Відвідування академічних заходів, влаштованих за підтримки Української асоціації юдаїки та її партнерів, дозволило нам бути в курсі найновіших тенденцій у галузі єврейських студій у світі.

Ще одним безсумнівним позитивом є архівно-музейно-бібліотечна практика після першого року навчання. Завдяки її кураторці Таїсії Сидорчук ми змогли ознайомитися з фондами і колекціями юдаїки в Києві та Львові, спробували себе в ролі дослідників єврейської матеріальної культури. На відміну від багатьох університетів України, де навчальна практика є простою формальністю, практика в НаУКМА дійсно формує майбутніх фахівців.

Ця магістерська програма максимально сприяє підготовці до написання кваліфікаційної роботи. Розклад лекцій на другому році навчання дозволяє виокремити час для праці в бібліотеках і архівах.

Особисто для мене найприємнішою згадкою про навчання на магістерській програмі з юдаїки стало стажування в Єврейському університеті в Єрусалимі. Під час нього я опрацював майже всю історіографію з теми свого магістерського дослідження, а також матеріали з важливої архівної колекції радянської преси. Вельми продуктивною була і співпраця з моїм тьютором Аркадієм Зельцером.

Навряд чи це було б можливо без допомоги спонсорів. Дуже дякую всім тим, за чийого сприяння я мав змогу навчатися в найпрестижнішому університеті України!