Членкиня УАЮ Дарина Подгорнова взяла участь у літній школі в Гарварді

HURI

 

З 22 червня до 10 серпня тривала літня школа з українських студій «Harvard Ukrainian Summer Institute». Її з 1971 року регулярно організовує Український науковий інститут Гарвардського університету (HURI) як частину Гарвардської літньої школи. Учасники заходу мають змогу прослухати три вибіркові історичні, мово-, літературо- або суспільствознавчі курси з україністики.

Упродовж семи тижнів школи випускниця магістерської програми з юдаїки в НаУКМА, членкиня Української асоціації юдаїки Дарина Подгорнова прослухала курси «Social State Relationship in Independent Ukraine» професорки Софії Вілсон (Університет Південного Іллінойсу — Едвардсвілль) та «Tradition and Modernity in Ukraine: 19th and 20th century» професора Сергія Біленького (Університет Торонто).

Дарина Подгорнова так описує здобутий досвід: «Хоча програму відкрито для всіх охочих, ціна навчання неймовірно висока. Я отримала можливість узяти участь у школі лише завдяки ґранту від HURI, що покриває вартість навчання та проживання. Це була неймовірна можливість повчитися в одному з найпрестижніших університетів світу та одній із найавторитетніших дослідницьких інституцій із україністики. Крім того, це був гарний досвід культурного обміну, адже на літню школу приїжджають люди з усього світу».

У рамках школи також відбувався щотижневий цикл лекцій різноманітних дослідників. Цього року її учасники мали змогу почути про вплив Чорнобильської катастрофи на українські рухи, місце Павла Тичини в сучасному українському літературному каноні, сучасні українські феміністичні рухи, а також послухати одного з ключових представників сучасного українського літературного андеґраунду Володимира Діброву. Крім того, студенти школи отримали повний доступ до бібліотечних колекцій Гарварду й університетських музеїв.