Член УАЮ Юрій Радченко виступив на конференції у Ґватемалі

20180531_145644.jpg

 

30–31 травня 2018 року у Ґватемалі відбулася міжнародна наукова конференція «Поліція і Голокост: роль поліційних сил у геноциді євреїв та ромів». Організаторами заходу стали Центр досліджень Голокосту імені Джека, Джозефа і Мортона Менделів і Інститут викладання Голокосту імені Лівайна (Меморіальний музей Голокосту США), організація «Yahad–In Unum» та Музей Голокосту у Ґватемалі. У заході взяли участь дослідники з Австрії, США, Німеччини, Франції, Австралії, Норвегії, Польщі та України.

Окрім доповідей на чотирьох панелях («Підходи до дослідження участі поліції в Голокості», «Поліція у фашистській Європі», «Окупація і колаборація», «Поліція з мікроісторичного і соціологічного поглядів») під час конференції було організовано круглий стіл «Обговорення місць пам’яті, публічної історії та спадщини Голокосту».

 

Our Panel.jpg

 

Юрій Радченко взяв участь у панелі «Поліція у фашистській Європі». Його доповідь була присвячена допоміжній поліції у знищенні єврейського населення на українсько-російсько-білоруському прикордонні в 1941–1943 роках. У своєму дослідженні історик порушив проблему мотивів участі представників християнського і, подекуди, мусульманського населення, які служили в допоміжній поліції, в убивствах місцевих євреїв. Крім того, він проаналізував вплив українських, російських та білоруських націоналістичних організацій (ОУН, НТСНП та ін.) на допоміжну поліцію на окупованих територіях.

З програмою конференції можна ознайомитися за посиланням.