Завершилася міжнародна конференція «Modern Israel: From State in Construction to State Facing Challenges»

2018-10-18

 

конф

 

14–15 жовтня 2018 р. у Києві відбулася міжнародна конференція з нагоди 70-річчя проголошення Держави Ізраїль «Modern Israel: From State in Construction to State Facing Challenges» («Сучасний Ізраїль: від держави на шляху до держави перед викликами»). Першу в історії України наукову конференцію, присвячену Державі Ізраїль, організувала Українська асоціація юдаїки за підтримки Фонду «Надав», Європейської асоціації ізраїлезнавства й Київської громади традиційного юдаїзму «Масорет».

У конференції взяли участь 14 дослідників із восьми країн: Великобританії, Ізраїлю, Канади, Німеччини, Польщі, США, Швеції та України. Під час заходу було виголошено доповіді про проблеми алії та інтеграції репатріантів у єврейській державі, розбудову відносин Ізраїлю з європейськими країнами, історію сіоністського руху (в т.ч. його українське коріння) як передумови створення Держави Ізраїль, особливості побуту ортодоксальних релігійних громад цієї країни, культурне життя й місця пам’яті в Ізраїлі.

Завершила захід гостра дискусія про реальність загроз, які несе з собою поширення у західному світі руху BDS. У ній узяли участь проф. Алан Крейґ (Великобританія) і проф. Корінн Блекмер (США) як доповідачі та проф. Зеев Ханін (Ізраїль) як дискутант.

Гості та учасники конференції мали нагоду прослухати лекції двох ключових доповідачів — керівника Європейської асоціації ізраїлезнавства проф. Алана Крейґа (Університет Лідса) про виклики, які стоять перед сучасним ізреїлезнавством, і проф. Якова Рабкіна (Монреальський університет) про вплив сіонізму і Держави Ізраїль на єврейські діаспори.

З ініціативи УАЮ після завершення конференції для учасників заходу було організовано екскурсію єврейськими місцями Києва, яку провела Олександра Уралова, викладачка їдишу в НаУКМА.

Програму конференції можна знайти за посиланням.

Фото з конференції можна знайти в альбомі на Фейсбук-сторінці Української асоціації юдаїки.

Фото: Алекс Берк