Відеозапис публічної лекції Максима Мартина «Кримські караїми: між міфом і трагедією»

IMG_7320.JPG

 

 

Відеозапис публічної лекції дослідника історії кримських караїмів, члена Української асоціації юдаїки Максима Мартина «Кримські караїми: між міфом і трагедією» викладено для перегляду онлайн.

Невелика етноконфесійна громада караїмів опинилася в центрі пристрасних академічних суперечок ще в середині XIX ст. Її історія переплелася з найбільш цікавими загадками історії Східної Європи. Формування національної ідентичності цієї групи і її «деєвреїзація» відбувалися в атмосфері скандалів, звинувачень у науковій непорядності, інтриг і фальсифікацій. Цей процес, що тривав майже століття, став певною мірою зразком для подібних процесів націєтворення.

Лектор спробував пояснити, яким чином мікроетнос, що сформувався переважно на території України, зміг подолати шлях, який не вдалося завершити деяким значно більшим східноєвропейським народам, а також відповісти на низку інших питань із історії кримських караїмів.

Захід відбувся 10 листопада 2019 року в межах науково-популярного лекторію УАЮ «Євреї України: від Давньої Русі до Незалежності». Організатори: Українська асоціація юдаїки, магістерська програма з юдаїки в НаУКМА та єврейський центр «Халом».

З фотографіями з лекції ви можете ознайомитись в альбомі на Фейсбук-сторінці УАЮ.

Відеозапис публічної лекції відтепер можна переглянути на каналі Youtube УАЮ.