Студенти і викладачі могилянських програм з юдаїки НаУКМА відвідали вільнюський семінар із їдишу

uk6.jpg

 

20–22 червня 2018 року у Вільнюсі відбувся академічний семінар «Перлини мови та культури їдиш», організований Міжнародним центром їдишу Всесвітнього єврейського конгресу. Український співорганізатор семінару – Центр єврейської освіти України (директорка – Наталія Бакуліна) – запросив до участі українських працівників освіти, викладачів і студентів. Семінар відвідали зокрема і члени Української асоціації юдаїки, а також викладачі та студенти магістерської і сертифікатної програм з юдаїки Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Учасники семінару прослухали лекції академічного директора Міжнародного центру їдишу Мордехая Юшковського (Ізраїль) та співробітниці відділу фонду юдаїки Національної бібліотеки України імені В. Вернадського, викладачки їдишу на могилянських програмах з юдаїки Тетяни Батанової.

Лекції було присвячено різним аспектам історії та літератури мовою їдиш у Європі та, зокрема, в Україні, українсько-єврейським літературним і мовним взаємозв’язкам і впливам (у тому числі перекладам з їдишу таких українських класиків, як Іван Франко та Павло Тичина), поезії їдишем часів Голокосту, єврейській літературі в Україні, а також сучасним Інтернет-ресурсам, які стануть у нагоді при вивченні та викладанні мови їдиш, літератури та історії. Під час екскурсій слухачі семінару отримали нагоду познайомитися з минулим «литовського Єрусалима» (як колись називали Вільнюс), відвідали гімназію імені Шолем-Алейхема, а також Понари – місце масового розстрілу євреїв у 1941–1943 роках.

Переглянути світлини з семінару ви можете в альбомі на Фейсбук-сторінці УАЮ.