Публічна лекція Олександри Уралової «Смуга осілості та сміх крізь сльози» (15 вересня 2019)

Poster

 

Українська асоціація юдаїки, магістерська програма з юдаїки в НаУКМА та єврейський центр «Халом» запрошують 15 вересня о 18:30 на лекцію Олександри Уралової «Смуга осілості та сміх крізь сльози: подорож містами й містечками України з персонажами Шолом-Алейхема», що відбудеться в рамках науково-популярного лекторію УАЮ «Євреї України: від Давньої Русі до Незалежності».

Герої Шолом-Алейхема відомі не лише характерними монологами, а й тим, що вони — завзяті шукачі кращої долі. Чимало сюжетів класика зосереджено на робінзонаді їхніх подорожей і пригодах у дорозі. Соломон Нохумович Рабинович (Шолом-Алейхем) нерідко з натури описував єврейське повсякдення в межах Смуги осілості.

Подорожуючи разом зі  своїми персонажами, разом із ними зустрічаючи виклики епохи, він створив цілий шар текстів, за яким можна відтворити чималий шматок мапи тогочасного світу. Центральне місце в ньому посідають українські території і звичайні люди, які на них жили. У маленьких комедіях і трагедіях окремих дійових осіб письменник змальовував процеси, що стосувалися цілих народів, суспільств і держав. 

Про лекторку:

Олександра Уралова – фахівчиня з мови їдиш, авторка першого повного українського перекладу повісті Шолом-Алейхема «Тев’є-молочник». Наукова співробітниця Центру дослідження історії та культури східноєвропейського єврейства,  викладачка сертифікатної програми з юдаїки в Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

Лекція відбудеться у неділю 15 вересня 2019 року о 18:30 у приміщенні єврейського центру «Халом» (вул. Казимира Малевича 86-о, ауд. 302).

Вхід безкоштовний, форму для реєстрації розміщено за посиланням.

Реєстрація триває до 22:00 14 вересня.

Подія на Фейсбуці.

Лекторій Української асоціації юдаїки відбувається за сприяння Голландського єврейського гуманітарного фонду.