Представники УАЮ взяли участь у відзначенні Дня пам’яті жертв Голокосту в Жешові та Любліні

ШР

 

26–28 січня 2019 року вчений секретар Української асоціації юдаїки, викладач магістерської програми з юдаїки в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» Сергій Гірік та членкиня УАЮ, викладачка могилянської магістерської програми з юдаїки, керівниця Центру орієнталістики імені Омеляна Пріцака в НаУКМА Таїса Сидорчук перебували в Жешові та Любліні на запрошення професора Вацлава Вєжбєнца, голови Центру єврейської історії та культури Інституту історії Жешувського університету. Під час візиту вони взяли участь у заходах із нагоди відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

27 січня представники УАЮ відвідали церемонію відкриття меморіальної дошки родині відомого львівського економіста й історика, професора Якова Хонігсмана – його сім’я, що залишалася в Любліні під час німецької окупації, загинула під час Голокосту. Під час церемонії з розповідями про проф. Хонігсмана виступили його дочка Вікторія Венедиктова, Вацлав Вєжбєнєц і Таїса Сидорчук.

 

мемор. дошка

 

Дошку встановлено на зруйнованому в часи Другої світової війни єврейському цвинтарі поряд із іншими подібними меморіальними знаками.

28 січня делегація від УАЮ відвідала жалобний молебен біля памятного каменя на зруйнованому в роки війни новому єврейському кладовищі в Жешові. Опісля відбулася церемонія присудження почесного ступеня доктора honoris causa Жешувського університету професорові Шимону Редліху (Ізраїль) – знаному досліднику історії євреїв Східної Європи, українсько-єврейських і польсько-єврейських взаємин та історії державного антисемітизму в Радянському Союзі, який народився у Львові, провів дитинство в Бережанах і був врятований родинами місцевих поляків і українців.

 

Редліх

Фото надано Жешувським університетом. 

 

Редліх

 

Після урочистостей Сергій Гірік виголосив та передав професорові Редліху офіційне привітання від УАЮ за підписом президента асоціації Віталія Черноіваненка. Текст привітання розміщено за посиланням.

Заходи відбувалися в рамках одинадцятого відзначення Дня пам’яті жертв Голокосту в Підкарпатському воєводстві.