Переможці спецномінації «Єврейська спадщина» конкурсу «Вікі любить пам’ятки» – 2018

collage

Колаж на основі творів, розміщених у Wikimedia Commons. 

Ліцензія: CC BY-SA 4.0. 

 

Журі у складі фахівців із юдаїки Сергія Гіріка, Таїсії Сидорчук і Віталія Черноіваненка, сформоване Українською асоціацією юдаїки, обрало переможців у спеціальній номінації «Єврейська спадщина» конкурсу «Вікі любить пам’ятки» – 2018.

У її рамках оцінювалося понад 300 фотографій синагог та єврейських цвинтарів із охоронним статусом та без. Три призових місця розділили 6 світлин, на трьох із них зображено пам’ятку-фаворит спецномінації – синагогу в Сатанові.

 

І місце – фото єврейського кладовища у Брацлаві (Вінницька область):

 

Bratslav

Авторка: IrynaDemydenko

 

ІІ місце – два фото синагоги в Сатанові:

 

zyma

Авторка: Ольга Басун

 

sataniv

Автор: Олександр Мальон.

 

Сатанівська синагога – пам'ятка містобудування та архітектури України національного значення. Розташована в селищі міського типу Сатанів Городоцького району Хмельницької області. Датується 1532 роком. Пам'ятка є характерним зразком ренесансної архітектури. Це одна з найпомітніших синагог оборонного типу, збережених до нашого часу.

 

ІІІ місце розділили три фото: колишньої синагоги в місті Бобринець Кіровоградської області та сходів синагоги в Сатанові від Олександра Мальона, а також світлина синагоги у Струсові (автор: Сергій Криниця). Останню споруджено в XIX столітті, будівля поступово руйнується… Статей у Вікіпедії про ці пам’ятки ще не створено.

 

bobrinets

Автор: Олександр Мальон

 

sataniv 1

Автор: Олександр Мальон

 

strusiv

Автор: Сергій Криниця

 

Відзначення призерів у спеціальній номінації відбудеться під час нагородження переможців конкурсу «Вікі любить пам’ятки» 15 грудня (субота) о 12:00 у приміщенні Музею Шолома-Алейхема (Київ, вул. Велика Васильківська, 5а). Одночасно відбудеться відкриття фотовиставки робіт-переможців.

 

Усі фото, використані в цій статті, взято з Wikimedia Commons. Ліцензія: CC BY-SA 4.0.