На Фестивалі живих історій відбулася низка заходів на єврейську тематику

Insha osvita

 

28–29 вересня в Києві відбувся Фестиваль живих історій, організований ГО «Інша освіта». Його співорганізатором був студент магістерської програми з юдаїки в НаУКМА, координатор освітньої програми «Студії живої історії» ГО «Інша освіта» Тарас Грицюк.

Коментар Тараса Грицюка: «Фестиваль живих історій – це спроба знайти універсальну зрозумілу "мову", якою можна говорити про важливі речі, пов'язані з осмисленням історії та пам'яті. Я особисто курував напрямок у фестивалі "Побачення з містом: дослідницькі прогулянки". Цей формат виявився одним із найпопулярніших. Багатьом людям сподобалося знайомитися з аспектами локальної історії через прогулянки і квести. Єврейській історії міста було присвячено чотири такі заходи: аудіопрогулянка "Справа Менделя Бейліса" від Дмитра Левицького, екскурсії "I Walk Бабин Яр",  "I Walk Єврейський Поділ" та меморіальна хода "Дорогою до Бабиного Яру"». 

28 вересня в межах серії лекцій і дискусій «Живі історії в медіа та літературі» членкиня УАЮ, випускниця магістерської програми з юдаїки в НаУКМА, дослідниця єврейського книгодрукування та історії читання Надія Уфімцева прочитала лекцію-презентацію «Чи мусить дослідник юдаїки бути євреєм?».

 

Уфімцева

 

 

Навмисно провокативна назва заходу відображає поширене уявлення про дослідників і дослідниць юдаїки як обов'язково євреїв чи єврейок за походженням. Разом із тим, лекторка на прикладах розповіла про переплетіння історій українського і єврейського народів. Слухачі дізналися про те, які дисципліни об’єднує поняття «юдаїка», про виклики й перспективи для дослідників цієї галузі в Україні тощо.

Під час фестивалю також мала місце низка інших заходів на єврейську тематику, організованих у рамках серії заходів «Побачення з містом: дослідницькі прогулянки». Одну з них – згадану в коментарі Тараса Грицюка меморіальну ходу до Бабиного Яру – організувала Надія Уфімцева спільно з дослідницею пам’яті про колективний травматичний досвід, викладачкою НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» Світланою Осіпчук.

 

Бабин Яр

 

Фото: Тарас Ковальчук і Тарас Грицюк.