Відгуки учасників стажування в Ізраїлі у 2017 році

У липні-серпні 2017 року четверо магістрантів, один аспірант і двоє викладачів Національного університету «Києво-Могилянська академія» взяли участь у літньому стажуванні в Ізраїлі.

 

unnamed_0.jpg

Тетяна Батанова,

викладачка могилянської магістерської програми з юдаїки:

Академічний, дружній і плідний місяць у Єрусалимі

Під час 29 незабутніх днів у Єрусалимі я не лише плідно попрацювала в архівах і бібліотеках, зустріла колег і друзів, послухала видатних науковців, які презентували свої нові дослідження на Всесвітньому конгресі з юдаїки, відвідала величний Музей Ізраїлю, гуляла затишними вуличками старого й нового міста та покращила свій рівень володіння івритом. Мені надзвичайно пощастило попрацювати над власними дослідницькими темами, зустрічаючись і консультуючись із колегами, відвідуючи найбільш потрібні архіви та бібліотеки. Я читала і розмовляла, придбала декілька нових книжок їдишом, а також знайшла нові статті та матеріали, щоб оновити мій академічний курс із їдишу. Тепер я маю натхнення, необхідні архівні документи, отримані практичні поради та наукові консультації, щоб завершити роботу над моєю дисертацією з теми «Бібліотечні та архівні документи з діяльності єврейських партій в Українській Центральній Раді: історико-документознавчий аспект».

Тому я хочу щиро висловити подяку всім організаторам стажування й особливо Міжнародному центру університетського викладання юдаїки Єврейського університету в Єрусалимі (й особисто Марії Беркович та Семену Ґольдіну за увагу та чуйність) та магістерській програмі з юдаїки в НаУКМА (й особисто професорам Олексію Хамраю та Віталію Черноіваненку – за правильні настанови та дружню підтримку). Також сердечно дякую Веніамінові Лукіну й усім його колегам з Центрального архіву історії єврейського народу та Моше Ґончарку з Центрального сіоністського архіву за постійну щиру підтримку дослідників у їхніх архівних пошуках.

 

unnamed (2)_1.jpg

Андрій Левченко,

студент 2-го року магістерської програми НаУКМА з юдаїки:

Місячне стажування у Єврейському університеті в Єрусалимі – це прекрасна можливість попрацювати в найкращому університеті Ізраїлю, а також найкращому університеті світу, якщо говорити про юдаїку. Це непересічна можливість познайомитись із провідними дослідниками в цій галузі, а також глибше відчути й зрозуміти єврейську історію та культуру.

Завдяки літньому стажуванню в Єрусалимі я зміг послухати доповіді на Всесвітньому конгресі з юдаїки і налагодити контакти з учасниками цього конгресу, а також відвідати найкращі мистецькі та історичні музеї Єрусалима та Тель-Авіва.

Стажування дало мені можливість глибше зрозуміти проблематику мого дослідження, по-новому оцінити джерела й методологію, що, без перебільшення, допомогло внести важливі корективи в мою дослідницьку тему.

Висловлюю щиру подяку всім, хто причетний до організації та фінансування літнього місячного стажування в Ізраїлі для могилянців!

 

unnamed (3)_0.jpg

Олександра Абрамова,

студентка 2-го року магістерської програми НаУКМА з юдаїки:

Стажування у Єврейському університеті в Єрусалимі надало мені змогу розширити джерельну й історіографічну базу магістерського дослідження. Окрім роботи в бібліотеці університету, мені вдалося попрацювати і в інших академічних установах, зокрема в Центральному сіоністському архіві та Центральному архіві історії єврейського народу.

Організоване стажування також подарувало нам можливість долучитися як слухачам до Всесвітнього конгресу з юдаїки, який відбувався в Єрусалимі 6–10 серпня, і познайомитись із багатьма провідними науковцями.

Додатковим, але надзвичайно корисним бонусом стажування, була організація двох цікавих екскурсій. Одна з них відбувалася в Старому місті Єрусалима, де Міхаель Туваль дуже яскраво і детально оповів про стародавню історію міста та Ізраїлю. Другу екскурсію було проведено на території Музею Ізраїлю, де учасники стажування змогли побачити на власні очі відомі пам’ятки історії, зокрема кумранські рукописи.

Впевнена, що всі учасники залишилися задоволені стажуванням та надзвичайно вдячні за надану можливість відвідати Державу Ізраїль і попрацювати над своїми дослідженнями.

 

unnamed (4)_0.jpg

Анастасія Бут,

студентка 2-го року магістерської програми НаУКМА з юдаїки:

Літнє стажування в Єрусалимі – це цілий пакет можливостей для молодого дослідника та людини загалом, який стосується як академічної діяльності, так і світоглядних питань.

Передусім це можливість працювати над своєю дослідницькою темою, залучаючи історіографію, архівні матеріали, доступу до яких ми зазвичай не маємо в Україні; зокрема, в нашому розпорядженні були матеріали з різних єрусалимських бібліотек.

Також на час нашого стажування припала 70-та річниця Всесвітнього конгресу з юдаїки, слухачами якого нам пощастило бути. Почути доповіді старших колег було корисно, проте ціннішою була змога познайомитись із науковцями, про яких раніше ми тільки чули. Поза конференцією ми мали нагоду консультуватися з дослідниками, які радо нам допомагали, сприяли в пошуках джерел, а часом навіть економили нам час, радячи, на чому варто було б зосередитись та які аспекти ще не є дослідженими в нашій темі.

Безперечно, ми відчули насолоду від користуванням привілеями, які мають студенти в бібліотеці Єврейського університету: по-перше, підписка на JSTOR, MUSE та безліч інших баз даних, якими можна вільно користуватись і завантажувати будь-які статті; по-друге, п’ять поверхів вільного доступу до книг; по-третє, це краса внутрішньої території університету з власним ботанічним садом, струмочками, газонами, де можна пообідати, прекрасними видами на Старе місто та арабські поселення.

Ще один позитивний момент – це переваги роботи в команді. З одного боку, ми отримали потужну підтримку від наших координаторів і науковців із Єврейського університету, з іншого, всередині нашої групи стажерів ми всіляко допомагали одни одному в пошуках джерел для наших тем.

І наостанок про візити до музеїв і галерей. Ми відвідали Яд-Вашем, Музей Ізраїлю, Національну галерею мистецтв у Тель-Авіві. Поруч із тим, який захват у нас викликали твори імпресіоністів, тотемні скульптури з Африки, Австралії, Південної Америки, алея громад у Яд-Вашемі, особисто для мене, це було перше знайомство з музеєм за кордоном. Цікаве спостереження: музей у Ізраїлі – це не лише звична схема «експонат-людина», а простір для дозвілля сім’ї, навчання дитини у вигляді інтерактивних занять, відпочинку, розширення кругозору, як-от окремі сферичні кімнати, де за 10 хвилин ви дізнаєтесь про основні «тренди» та значення зображень на античних римських монетах.

Тож хочу подякувати всім організаторам літнього стажування як із українського, так і з ізраїльського боків не лише за виняткові академічні можливості, а й за надзвичайну турботу!

 

unnamed (5)_0.jpg

Дарина Подгорнова,

студентка 2-го року магістерської програми НаУКМА з юдаїки:

Мені дуже складно описати свій відгук коротко. До вступу на юдаїку мої знання про єврейські студії були доволі поверхові. Пройдений перший рік магістерської програми надав мені початкове уявлення, але саме стажування в Ізраїлі дозволило поглибити знання на зовсім іншому рівні й відчути єврейську культуру. Безперечно, немає кращого способу познайомитись із культурою, ніж поринути в неї. Особливо коли ти нею оточений скрізь!

Я дуже вдячна, що отримала прекрасну можливість мати доступ до масивних даних університетської бібліотеки та архівних документів. Також стажування припало на Всесвітній конгрес з юдаїки, де я змогла познайомитись і поспілкуватись із відомими науковцями.

Якщо майбутні кандидати спитають в мене поради, як провести місяць у Ізраїлі, то я пораджу краще організовувати свій час. Майже весь той місяць я провела у бібліотеці, що є дуже гарно, адже я плідно попрацювала над своєю магістерською роботою. Але я так і не встигла відвідати всі ті місця, у яких мені хотілося б побувати. Сподіваюсь, що я ще зможу це надолужити, якщо мені випаде можливість взяти участь у стажуванні як аспірантці.

 

unnamed (6)_0.jpg

Андрій Сенченко,

аспірант НаУКМА:

Стажування у Єврейському університеті в Єрусалимі 23 липня – 20 серпня 2017 року було для мене надзвичайно продуктивним. Це стажування дало можливість ознайомитися з унікальними матеріалами бібліотек і архівів у Єрусалимі, а також величезний поштовх для подальшої роботи над моїм дослідженням.

Під час стажування в Єрусалимі відбувся 17-й Всесвітній конгрес з юдаїки, де я мав честь виголосити свою доповідь. Конгрес ще став унікальною можливістю для ознайомлення з сучасними дослідженнями в галузі юдаїки та налагодження контактів із науковцями з різних країн.

Стажування також стало гарною нагодою більше дізнатись про історію Єрусалима зокрема та Ізраїлю загалом. Учасники стажування мали дві екскурсії – в Старому місті Єрусалима та Музеї Ізраїлю, які провів д-р Міхаель Туваль, фахівець із античної історії Ізраїлю.

Хотів би щиро подякувати всім організаторам і спонсорам стажування за ці можливості!

 

unnamed (7)_1.jpg

Олексій Хамрай,

викладач могилянської магістерської програми з юдаїки:

Стажування у Єврейському університеті в Єрусалимі дозволило мені провести низку зустрічей з провідними фахівцями в галузі єврейської палеографії. Під час 17-го Всесвітнього конгресу з юдаїки я взяв участь у роботі декількох секцій, пов’язаних з єврейською палеографією, на одній з яких виступив із доповіддю.

Під час стажування я провів суттєву роботу бібліографічного й джерелознавчого характеру для оновлення таких курсів, як «Єврейська палеографія», «Біблійна текстологія», «Вступ до семітології», розробив теоретичну базу для курсів «Лексикологія і лексикографія мови іврит», «Історія мови іврит», «Теоретична граматика мови іврит» і «Вступ до гебраїстики». Значний обсяг опрацьованого матеріалу (близько 4000 сторінок) суттєво компенсував нестачу в Україні спеціальної літератури, необхідної для повноцінного викладання дисциплін із юдаїки.

Дякую всім, хто зробив це стажування можливим!