Участь членів УАЮ у 12-му конгресі Європейської асоціації юдаїки

2023-07-26

 

 

16–20 липня 2023 року у Франкфурті-на-Майні відбувся 12-й конгрес Європейської асоціації юдаїки «Branching Out. Diversity of Jewish Studies». У заході взяли участь близько 700 дослідників із понад 30 країн. 

В умовах воєнного часу участь дослідників/ць у галузі єврейських студій із України була вкрай ускладненою. Попри це, українські учасники/ці змогли виступити онлайн або особисто приїхавши до Німеччини.

На конгресі було організовано три секції з українською тематикою.

На панелі «Матеріальна культура українського єврейства» (пам’яті Ірини Сергєєвої) доповіді виголосили Надія Уфімцева (провенанс єврейських книг у фондах Кам’янець-Подільського державного історичного музею), Анна Уманська (видавнича діяльність Культур-Ліги), Віталій Черноіваненко (єврейська тема в українській філателії).

На наступній «українській» секції під назвою «Бути євреєм для України» виступили Тамара Куцаєва (юдаїка у фондах Національного історичного музею України), Наталія Бакуліна (контент підручників і навчальних курсів із івриту в Україні) й Алла Захарченко (діяльність єврейських організацій під час повномасштабної війни).

Темою останньої панелі, ініційованої УАЮ, стала єврейська складова в українській і пов’язаній із Україною архітектурній практиці ХХ–ХХІ століть. На ній доповідали Євген Котляр (образ синагоги у збереженні й модернізації хасидської культурної спадщини), Сергій Гірік (єврейські архітектори України в контексті пропагандистських кампаній міжвоєнного часу), а також Євгенія Губкіна (школа Авраама Мілецького в українському архітектурному модернізмі). 

Олександра Уралова виголосила доповідь про життя єврейських літераторів після Другої світової війни на прикладі Києва (панель «Нова їдишомовна література»).

На жаль, із поважних причин не змогли виступити на конгресі дослідники – члени УАЮ, чиї доповіді було анонсовано: Олексій Хамрай, Максим Мартин і Юрій Скіра.

Повну програму конгресу розміщено на сайті заходу.

Більше світлин можна побачити у фотоальбомі за посиланням