Публічна лекція Софії Грачової «"Яке життя, таке і здоров’я": медицина та єврейське питання в Російській імперії»

Lecture_Grachova_KMA_Oct.12_2017_0.jpg

 

Магістерська програма з юдаїки в НаУКМА, Українська асоціація юдаїки та Центр досліджень Голокосту імені Джека, Джозефа і Мортона Менделів Меморіального музею Голокосту США запрошують на публічну лекцію Софії Грачової «"Яке життя, таке і здоров’я": медицина та єврейське питання в Російській імперії».

Лекція відбудеться 12 жовтня 2017 р. о 18:00 у офісі програм з юдаїки НаУКМА (вул. Волоська 8/5, корпус 5, підвальне приміщення, ауд. 2).

Упродовж «довгого» XIX століття як у Росії, так і в інших країнах Європи, здоров’я єврейського населення приваблювало увагу лікарів, етнографів, бюрократів, політичних активістів і широкої громадськості. Медична статистика засвідчувала високу середню тривалість життя серед євреїв. Водночас у суспільстві панували стереотипи про незадовільний загальний стан єврейського фізичного та психічного здоров’я. Дискусії про користь чи шкоду єврейських звичаїв і спроможність євреїв-чоловіків до військової служби опинилися в центрі дебатів про можливість єврейської емансипації. Лекторка розповість про політичну вагу теми здоров’я євреїв у Російській імперії та способи, за допомогою яких євреї-лікарі й громадські активісти намагалися поліпшити долю своїх одновірців, звертаючись до мови медицини.

Софія Грачова здобула історичну освіту в КНУ імені Тараса Шевченка, Центральноєвропейському університеті (Будапешт), а також Гарвардському університеті, де отримала докторський ступінь (2014). Стажувалась у Меморіальному музеї Голокосту США, Музеї історії євреїв Польщі, на сьогодні працює над дослідженням у Ерфуртському університеті. До сфери її наукових зацікавлень належать історія науки, медицини та євгеніки, расизму й антисемітизму та історія українсько-єврейських взаємин.

Лекцію уможливлено завдяки підтримці The Piotr and Basheva Polsky Memorial Initiative for the Study of Ukrainian Jewry.

Подія на Фейсбуці